stripesarchitects architectenbureau Eindhoven | stripesarchitects - Zorgwoningen en werken Eindhoven
stripesarchitects is een architectenbureau+. Voor architectuur, kennis en advies. Bekijk het project zorgwoningen en werken Genneperparken Eindhoven.
zorg, zorgwoning, zorgwoningen, zorgsector, zorghuisvesting, woonwerkgemeenschap, verbouw, renovatie, herbestemming, wonen, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, oss, architectenbureau, architects, duurzaam, breeam, architectuur, kennis, advies, logistiek, distributiecentrum, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
322
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-322,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Zorgwoningen en werken Eindhoven

Wonen en werken Genneper Parken te Eindhoven

herbestemming monumenten en nieuwbouw voor mensen met een verstandelijke beperking
opdrachtgever: gemeente Eindhoven
oplevering: 2011
architect: Marc Bell i.s.m. Geert de Poorter
fotografie: RT fotografie

 

categorie

Zorg | Herbestemming | Renovatie | Landschap

De Genneper Parken is een uniek gebied in Eindhoven. Het is een cultuurhistorisch landschap waarvan nog enkele boerderijen, weilanden en akkers overbleven. Eén van deze boerderijen, boerderij Kapteijns en de naastgelegen woning, zijn gemeentelijke monumenten. Verderop langs de Genneperweg, op nummer 142, staat een woning die gebouwd is door een voormalige melkboer. DeSeizoenen (voorheen Stichting Zonnehuizen) biedt op deze locaties huisvesting en werkgelegenheid aan. De woonwerkgemeenschap is voor zeventien bewoners met een verstandelijke beperking.

 

De opdrachtgever, de gemeente Eindhoven, en de huurder zijn snel te overtuigen van de gedachte dat het herstel en het zo mogelijk versterken van het cultuurhistorisch landschap van essentieel belang zijn.

 

Om alle cliënten te huisvesten is achter de boerderij een extra woongebouw ontworpen. Door de compositie van nieuwbouw en bestaande gebouwen ontstaat een boerenerf waaromheen de cliënten gemeenschappelijk kunnen wonen en werken. De vorm vertoont verwantschap met oude stallen, waardoor het geheel een ‘erf’ blijft.

Om het geheel op het oorspronkelijke cultuurhistorische landschap aan te sluiten is vrijwel al het aanwezige groen verwijderd. Hiervoor in de plaats zijn nu inheemse boom- en plantensoorten.

Zoals vroeger gebruikelijk is de kavel omrand door een haagbeuk. Daarbinnen ligt een nutstuin, een boomgaard met hoogstamfruitbomen en vóór de woongedeelten bloemenperken van hortensia’s en leilinden. De verhardingen zijn in klinkers en halfverharding. Deze uitgangspunten gelden voor beide locaties. De boerderij en de woningen zijn waar mogelijk gerespecteerd en geconserveerd. Aanpassingen zijn met respect voor de bestaande gebouwen uitgevoerd.

 

Het ontwerp voor de nieuwbouw – een woning voor zeven cliënten – verwijst naar de typische vormtaal van een boerenstal. Het gebouw wordt op een soortgelijke wijze gebouwd. Zware eiken spanten vormen de constructie, verwijzend naar de gebinten die hier vroeger voor werden gebruikt. Het dak krijgt een sporenkap, voorzien van keramische pannen. De gevel bestaat uit een lichte invulling van hout, die naar het traditionele vlechtwerk van wilgentakken verwijst.

bekijk onze projecten in de categorie ‘zorg’: