zorgwoningen bij Hoeve Corisberg Heerlen
stripesarchitects is een architectenbureau+. Voor architectuur, kennis en advies. Bekijk de zorgwoningen bij Hoeve Corisberg Heerlen.
zorg, zorgwoning, zorgwoningen, zorgsector, zorghuisvesting, woonwerkgemeenschap, wonen, Heerlen, Corisberg, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, oss, architectenbureau, architects, duurzaam, breeam, architectuur, kennis, advies, herbestemming, renovatie, logistiek, distributiecentrum, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
252
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-252,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-18.0.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

zorgwoningen bij Hoeve Corisberg Heerlen

zorgwoningen bij Hoeve Corisberg te Heerlen

kleinschalig groepswonen voor mensen met een verstandelijke beperking
opdrachtgever: Stichting Zonnehuizen
oplevering: 2011
architect: Marc Bell
fotografie: RT fotografie

 

categorie

Zorg

Hoeve Corisberg, een typisch Limburgse Hoeve nabij het centrum van Heerlen, bevindt zich in een karakteristiek glooiend landschap dat onderdeel uitmaakt van een ecologische hoofdstructuur. Stichting Zonnehuizen (tegenwoordig DeSeizoenen) laat de Hoeve restaureren en neemt deze in gebruik als werkplaats. Naast de Hoeve zijn vier woningen gebouwd voor kleinschalig groepswonen. De woonwerkgemeenschap biedt plaats aan 24 mensen.

 

Het feit dat het project in de Ecologische Hoofdstructuur ligt en dat de Hoeve een monument is, maken dit ontwerp tot een uitdaging.

Bij het ontwerp van de woningen staat de autonomie van de Hoeve centraal. De woningen zijn in een ‘blinde vlek’ gerealiseerd, gedeeltelijk ingegraven in een verderop gelegen bestaand talud. De woningen zijn aan elkaar geschakeld, zodat een bouwmassa ontstaat die qua maat past bij een boerenbedrijf. De vorm van het dak koppelt de woningen aan elkaar. Het volgt de contour van het talud met zonnecollectoren op de zuidzijde.

De woningen krijgen door hun ligging voldoende daglicht. Vanuit alle gemeenschappelijke ruimten is de oude Hoeve te zien. Zo wordt de Hoeve ook binnen de woningen ervaren als het belangrijkste gebouw. Het is meteen een oriëntatiepunt voor de cliënten.

 

De woningen zijn uitgevoerd in natuurlijke materialen: hout voor de gevels en de kozijnen. Het dak is voorzien van een extensief grasdak. Hierdoor passen de woningen mooi in het waardevolle Limburgse landschap.

 

Homify NL heeft een artikel gepubliceerd over dit project.

Klik hier om het artikel te lezen.

bekijk onze projecten in de categorie ‘zorg’: