Distributiecentrum Primark te Roosendaal
stripesarchitects is een architectenbureau+. Voor architectuur, kennis en advies. bekijk het distributiecentrum West-Brabant Roosendaal.
logistiek, distributiecentrum, distributiegebouw, Primark, Roosendaal, Borchwerf, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, oss, architectenbureau, architects, duurzaam, breeam, architectuur, kennis, advies, zorg, zorgsector, zorghuisvesting, herbestemming, renovatie, wonen, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
1704
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1704,bridge-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-19.0.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Distributiecentrum Primark te Roosendaal

Distributiecentrum Primark te Roosendaal

distributiecentrum ca. 85.000 m²

opdrachtgever: Logistics Capital Partners

oplevering: 2016

architect: Marc Bell

fotografie: RT fotografie

 

categorie

Logistiek

Het distributiecentrum voor Primark, een groot Iers bedrijf gericht op fashionproducten en lifestyle-accessoires, zal worden gerealiseerd op bedrijventerrein Borchwerf II te Roosendaal, vlak bij de A17. Het geheel wordt in 2 fasen gebouwd. In totaal zullen er ca. 500 personen werkgelegenheid vinden.

 

Grofweg bestaat het programma uit ca. 85.000 m² bebouwd oppervlak, 180 parkeerplaatsen voor vrachtauto’s en ca. 350 parkeerplaatsen voor personenauto’s. Om dit te kunnen realiseren is het gebouw vrijwel tegen de achterste perceelgrens geschoven en is al het parkeren in het voorterrein gesitueerd. De gehele goederenafhandeling vindt daarom aan de voorzijde plaats.

 

Het gebouw bestaat in de eindfase enerzijds uit een warehouse-gedeelte opgesplitst in 3 brandcompartimenten, waar de kleding op pallets in ‘racks’ wordt opgeslagen. Anderzijds is het meest centrale compartiment bestemd voor ‘garments on hangers’, kortweg GOH, waar de kleding conform een eigen productieproces op hangers wordt geplaatst en vervolgens in vrachtauto’s wordt geladen.

In het GOH gedeelte zal de huurder zelf 3 verdiepingsvloeren bouwen.

Om het proces in het gebouw niet te verstoren is het kantoor buiten het hoofdvolume geplaatst ter hoogte van de overgang tussen 1e en 2e fase.

Om voldoende vrije hoogte over te houden in met name het GOH-gedeelte wordt de totale hoogte van het gebouw 20 m¹, gemeten vanaf de werkvloer.

Het gebouw is voorzien van een 5 m¹ hoge betonnen plint, waarin o.a. alle loading-docks zijn opgenomen. Vervolgens wordt een translucente strook van 1 m¹ aangebracht.

Ter plaatse van de warehouse gedeelten wordt de gevel verder opgebouwd uit gekleurde stroken van 2 m¹ hoog (2×1 m¹ geïsoleerde sandwichpanelen), afgewisseld met stroken van 1 m¹ hoog bestaande uit geïsoleerde sandwichpanelen en translucente panelen. De gekleurde stroken variëren van donkerblauw (onder) tot lichtblauw (boven), waardoor het gebouw naar boven toe optisch steeds lichter wordt.

Ter plaatse van het GOH-gedeelte zijn de geïsoleerde sandwichpanelen juist verticaal aangebracht als een verwijzing naar de hangende kleding. De panelen hebben wisselende blauwe en grijze kleuren en zijn van verschillende breedte. Ook in deze gevel zijn translucente panelen opgenomen. De vluchttrappen zijn, net als het kantoor, buiten het gebouw geplaatst om de GOH-vloeren vrij te houden van obstakels.

De betonnen plint vormt de basis voor het gevelontwerp van het kantoor. De betonnen zijgevels worden ook hier op 5 m¹ hoogte ‘onderbroken’. Hierdoor gaan de betonnen gevels erboven ‘zweven’. De voorgevel, waar op de verdiepingen het restaurant en de ‘open office’ zijn gepositioneerd is in contrast tot de zijgevels maximaal transparant.

 

Publicatie in vakblad Stedenbouw:

van bedrijfsprocessen naar een functionele lay-out

Bekijk onze projecten in de categorie ‘logistiek’: