stripesarchitects architectenbureau Eindhoven | stripesarchitects - gymzaal Megen, gemeente Oss
stripesarchitects is een architectenbureau+. Voor architectuur, kennis en advies. Bekijk de gymzaal Megen, gemeente Oss.
gymzaal, sport, sportgebouw, onderwijs, landschap, landschappelijk, Megen, DenHeuvel, Oss, Ulysses, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, architectenbureau, architects, duurzaam, breeam, architectuur, kennis, advies, zorg, zorgsector, zorghuisvesting, herbestemming, renovatie, logistiek, distributiecentrum, wonen, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
349
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-349,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Gymzaal Megen

Gymzaal “Den Heuvel” te Megen

nieuwbouw gymzaal “Den Heuvel” gekoppeld aan het clubgebouw van RKSV Ulysses
opdrachtgever: gemeente Oss
realisatie: 2012
architect: Marc Bell
fotografie: RT fotografie

 

categorie

Sport | Onderwijs | Landschap

Het gebied ‘Den Heuvel’ in Megen, gemeente Oss, maakt tot ver in de 20e eeuw onderdeel uit van de uiterwaarden van de Maas. Een nieuwe dijk poldert het gebied in, terwijl de oude dijk nog steeds duidelijk herkenbaar is. Ze is circa vier meter hoger dan het peil van de stad en wordt gemarkeerd door monumentale eiken. Er bovenop ligt de weg.

 

Het ingepolderde gebied is aangelegd op hetzelfde niveau als de oude Maasdijk, ongeveer drie meter boven de oorspronkelijke uiterwaarden. In de vorige eeuw zijn op ‘Den Heuvel’ kleinschalige woningen gebouwd in de vorm van een lint. Achter deze woningen ligt de voetbalvereniging RKSV Ulysses met een clubgebouw en twee voetbalvelden. Er is besloten om de gymzaal aan de zuidzijde tegen het bestaande clubgebouw van de voetbalvereniging aan te laten bouwen.

Een reguliere gymzaal zou, door zijn hoogte, al snel de contouren van Megen aantasten. Zeker gezien vanaf de Maas zou de skyline worden overheerst door een zo groot volume. Een belangrijk element van het ontwerp was daarom het ‘verzinken’ van de gymzaal. Het voorplein koppelt de gymzaal aan de stad. Materiaalgebruik (klinkers en kasseien), bomen en het functioneel gebruik (parkeren) linken dit plein aan de bestaande pleinen in Megen.

 

Een doorgaande muur verwijst naar de historische stadsmuur. Zoals de oude stadsmuur destijds de stad omhulde, zo omhult de muur in het concept ook alle functies van de gymzaal. De muur start aan de Maasdijk, begrenst de westelijke zijde van het plein en wikkelt zich daarna als een spiraal om de verschillende functies van de gymzaal om tenslotte te stoppen bij de entree van de zaal. De muur verenigt op vanzelfsprekende wijze de verschillende richtingen op de locatie.

bekijk onze projecten in de categorie ‘sport’: