Herbestemming
stripesarchitects is een architectenbureau+. Voor architectuur, kennis en advies. specialisaties: zorg, wonen, herbestemming, logistiek, duurzaamheid, BIM.
herbestemming, renovatie, stripesarchitects, architecten, stripes, strijp-s, eindhoven, ravenstein, oss, architectenbureau, architects, duurzaam, breeam, architectuur, kennis, advies, zorg, zorgsector, zorghuisvesting, logistiek, distributiecentrum, wonen, woningbouw, volkshuisvesting, samenwerking
515
page-template-default,page,page-id-515,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Herbestemming

S-Cape_tijdelijk-paviljoen_Dutch-Design-Week-2013_01aweb
We moeten zoeken naar kansen en mogelijkheden om leegstaande gebouwen te reanimeren

herbestemming en renovatie

paviljoen van herbegruikte materialen

Herbestemming

De crisis heeft de vraag naar nieuwbouw tot vrijwel nul gereduceerd. De maatschappij is veranderd en dit heeft ook gevolgen voor het vastgoed. Leegstand is overal waarneembaar. Een maatschappelijk probleem dat ons voor een uitdaging stelt.

Het is niet verantwoord om dit te negeren en nu, aan het begin van een economisch herstel, te denken dat we weer op de oude voet verder kunnen. We moeten zoeken naar kansen en mogelijkheden om leegstaande gebouwen te reanimeren. Soms lukt dit ook en krijgen gebouwen een tweede leven.

 

Tijdelijke herbestemming

Het is echter lang niet altijd eenvoudig om een gebouw te herbestemmen omdat het bijvoorbeeld over specifieke kenmerken beschikt, de locatie niet goed is of dat het bestemmingsplan een functiewijziging simpelweg niet toestaat.

Helaas besluiten eigenaren maar al te vaak om dan maar niets te doen en de boel op slot te draaien in de hoop op betere tijden.

Tijdelijk hergebruik van vastgoed zou een mogelijke oplossing kunnen zijn. Ten opzichte van leegstand biedt dit natuurlijk een gunstiger exploitatie. Bovendien kan een tijdelijke invulling meer kans van slagen hebben dan een programma dat niet past in een bestemmingsplan voor de lange termijn. De periode tussen het moment van leegstand van een gebouw en de renovatie, herbestemming of sloop kan zo zinvol worden benut.

Bij (tijdelijk) hergebruik is het belangrijk om de kenmerken van het gebouw en de locatie goed te analyseren om zo tot een zorgvuldige gekozen tijdelijke invulling te komen.

 

Hergebruik materialen

Ook materialen die vrijkomen, bijvoorbeeld bij renovatie of sloop van vastgoed, hoeven niet altijd vernietigd te worden. In veel gevallen is het mogelijk ze een nieuwe, eventueel tijdelijke, bestemming te geven.

bekijk onze projecten in de categorie herbestemming: